fbpx
Terug naar blog

8 mental health apps die je moét downloaden

Gepubliceerd op: 27/07/2020

Het grootste deel van onze dagen spenderen we op werk. Mentaal draait alles op volle toeren: deadlines, to-do’s, vergaderingen (dankzij Corona komen er nog eens wat online calls bij ook), telefoontjes, noem maar op. Tijd om jezelf even wat mentale rust te gunnen: deze apps helpen je al een stuk verder.

De to-dolijst op je werk kan al snel eindeloos lijken. Het is nog maar maandag, je komt aan op werk en je wordt al meteen overweldigd met allerlei taken. Gevolg: stress.

Elke job brengt uiteraard wel enkele stressvolle periodes met zich mee. Onze tip: van jouw stress digitaal op. Wij geven je enkele apps die jouw mentale gezondheid een virtueel handje toesteken.

1. Headspace: Maak je hoofd even leeg

Bekroond en gesteund door onderzoek: Headspace biedt honderden soorten meditaties aan: van stress tot een goede slaap, focus en angsten. En sommige meditaties duren niet eens langer dan 5 minuten!

Een 30 dagen durende studie van Headspace gaf aan dat het stressniveau verminderde met 32%. Slechts 4 sessies resulteerde al in 14% minder kans op een burn-out.

Headspace biedt ook de gratis functie ‘Weathering the Storm’ aan. Een collectie van meditaties en ademhalingsoefeningen, speciaal voor mensen die geïsoleerd zijn, vaak het geval tijdens de coronacrisis bij mensen die steeds vaker moeten thuiswerken.

De applicatie is zowel op iOS als op Android beschikbaar.

2. Fabulous: Gezonde gewoontes

Je mentale en fysieke gezondheid begint vaak bij het opbouwen van goede gewoontes.

Een herinnering om meer water te drinken, eens een kwartiertje buiten te gaan wandelen, wat pauze te nemen van je computer/smartphone-scherm, … Met Fabulous stel je deze herinneringen in.

Daarnaast leer je er ook wat over geestelijke gezondheid.

De applicatie is zowel op iOS als op Android beschikbaar.

3. Aloë Bud: Neem je gedachten op

Verdwaal je soms in je eigen gedachten? Ze eens opschrijven kan soms wonderen doen, maar als er zóveel omgaat in je hoofd is dit vaak een taak waaraan je zelfs niet wil beginnen.

Met Aloë Bud orden je je gedachten, groot én klein, met eenvoudige reflectie-aanwijzingen zodat je een overzicht hebt van hoe je je dagelijks voelt.

Om je niet vanaf 0 te laten starten, op een volledig lege, witte pagina, helpen hapklare check-ins je om je gedachten op te schrijven, terwijl ze jou overweldigende gevoelens verminderen.

Enkel beschikbaar op iOS.

4. Noisili: Focus jezelf

Zoek je iets om alle externe zaken te blokkeren en je focus te kunnen behouden? Met Noisili heb je verschillende geluiden die je kan opzetten om je werkomgeving aangenamer te maken.

Achtergrondgeluiden uit een café, zeegolven, noem maar op.

Deze achtergrondgeluiden helpen je om gefocust te blijven en de stress te verminderen.

De applicatie is zowel op iOS als op Android beschikbaar. Je kan het ook op je desktop gebruiken.

5. Moment: Verminder je schermtijd

Misschien wel een van de belangrijkste apps: Moment. Als je online werkt, zit je ongetwijfeld ook vaak op je smartphone.

Instagram, Facebook, Pinterest, YouTube, TikTok, je emails beantwoorden, noem maar op. De lijst is eindeloos.

Als je je schermtijd wil verminderen, voornamelijk na de werkuren, dan is Moment jouw ideale app.

Door middel van korte, dagelijkse oefeningen op maat gemaakt door een Moment-coach, helpt de app je om je smartphone op een gezonde manier te gebruiken.

De applicatie is zowel beschikbaar op iOS als op Android.

6. DeskJob: Blijf in beweging

Staar je lang naar je scherm? Dan gaat je stressniveau ongetwijfeld de hoogte in. Zorg ervoor dat je geregeld eens rechtstaat, je wat beweegt en uitrekt. Het is niet enkel goed voor je fysieke gezondheid, ook je mentale gezondheid zal ervan profiteren.

DeskJob is een applicatie die je er gewoonweg aan herinnert dat je best eens een pauze kan nemen en geeft er enkele suggesties bij.

Eenvoudig, maar effectief dus!

De applicatie is zowel beschikbaar op iOS als op Android.

7 & 8: Happify & Sanvello: Meer fun, minder stress

Nog 2 extra apps die je mentale gezondheid digitaal kunnen ondersteunen zijn Happify en Sanvello.

Happify biedt op wetenschap gebaseerde activiteiten en spelletjes aan die bedoeld zijn om stress te verminderen, veerkracht op te bouwen en negatieve gedachten te overwinnen.

Sanvello leert mindfulness vaardigheden en biedt stemmings- en gezondheidsvolgingsinstrumenten die kunnen worden gebruikt om de mentale en fysieke gezondheid te verbeteren.

Happify: iOSAndroid.

Sanvello: iOS & Android.