fbpx
Terug naar blog

Het ultieme social media woordenboek: U-Z

Gepubliceerd op: 14/08/2020

Ben jij nog helemaal mee met alle termen, afkortingen en nieuwe ontwikkelingen op social media? Neen? Perfect, want dan ben jij de ideale lezer van onze 4-delige blog: het ultieme sociale media woordenboek. Bij elke letter van het alfabet schotelen we jou 4 interessante woorden voor. Tijd voor U tot Z!

U

  • Unfollow

Iemand ontvolgen is jezelf ‘uitschrijven’ van iemands social media-account. Als je de sociale connectie liever in stand houdt, maar hun berichten niet wilt zien, kun je ze in plaats daarvan muten.

  • URL – Uniform Resource Locator

URL is een afkorting voor Uniform Resource Locator. Het betekent het adres van een websitepagina of andere bron op het internet.

  • URL Shortener

Een URL-verkorter is een tool die een lange URL verkort tot een kortere (en meer sociale-media-vriendelijke) opmaak. URL verkorters zoals ow.ly kunnen ook link tracking mogelijkheden bieden, waarmee bedrijven clicks op social media kunnen meten en websiteconversies kunnen toewijzen aan individuele sociale berichten.

  • UGC – User Generated Content

User-generated content is content die door de ‘gewone mensen’ op sociale media wordt gecreĆ«erd, in plaats van door merken zelf. Merken verzamelen die content door middel van wedstrijden, branded hashtags, of door simpelweg toestemming te vragen. Vervolgens delen merken deze content op hun eigen pagina’s.

Meer IG volgers krijg je zo

V

  • Verified

Verificatie op social media betekent dat je jouw identiteit hebt bewezen aan de aanbieder van het social media platform en een geverifieerd label heeft gekregen, meestal in de vorm van een vinkje. Dit is meestal gereserveerd voor merken, of bekende personen om identiteitsfraude te voorkomen.

  • Viral Marketing

Een marketingtechniek waarbij informatie elektronisch wordt doorgegeven van de ene internetgebruiker naar de andere, wat leidt tot een brede dekking en een hoog renteniveau. Een ‘viraal’ bereik.

  • VR – Virtual Reality

Virtual Reality dompelt de gebruiker onder in een ervaring, zodat wat hij/zij doet er echt uitziet of voelt. VR-headsets zijn een veelgebruikte manier om met virtual reality om te gaan.

  • Vloggen

Vloggen is een combinatie van de woorden “video” en “bloggen”. Het betekent het maken en plaatsen van video blog inhoud. Iemand die vlogt staat bekend als een ‘vlogger’. Wordt voornamelijk op YouTube gedaan.

11 social media tips voor bedrijven

W - X - Y - Z

Minder frequente letters, maar toch enkele zaken te onthouden:

  • Webinar

Webinar is een combinatie van de woorden “web” en “seminar”. Een webinar is een digitale uitzending van een presentatie die bedoeld is om te onderwijzen of te informeren. Webinars stellen gebruikers in staat om een presentatie te bekijken vanaf hun computer of een ander apparaat en kennen een opmars sinds de coronacrisis!

Technisch gezien is Yelp geen social media platform. Maar het is een geweldige manier om awareness te verspreiden als je een bedrijfseigenaar bent. Het platform is een van de toonaangevende sites voor online aanbevelingen.

Zapier is een software die gebruik maakt van “zaps” om apps te verbinden en biedt gebruikers een manier om taken te automatiseren. Je kan bijvoorbeeld jouw Twitter met jouw Evernote verbinden om jouw favoriete tweets in een map op te slaan.

Lees meer over digitale tools in tijden van corona